معرفی شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار كیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید میكند. در این قلمرو وسیع نفتی میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج و پارسی و بی بی حكیمه قرار دارند.
تاریخچه و وضعیت ساختاری
پس از یك دهه تلاش نافرجام و حفاری بی سرانجام در دشت دالكی، قشم، ماماتین و چیاسرخ، این فوران چاه شمارهیك مسجدسلیمان بود كه سحرگاه پنجم خرداد ۱۲۸۷ خورشیدی، سرآغاز كار صنعت نفت در خاورمیانه را رقم زد. از آن زمان تاكنون مناطق نفتخیز جنوب به عنوان زادگاه صنعت نفت ایران، كانون تحول و توسعه فناوریهای جدید به منظور استخراج و تولید نفت و گاز بوده كه این تحولات پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خلع ید از پیمانكاران و كارشناسان خارجی بسیار برجسته تر گردیده است. مناطق نفتخیز تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی توسط دو شركت خاص خدمات نفت ایران مشهور به اسكو(OSCO) و شركت خدمات غیرصنعتی اداره میشد. پس از انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی مدیریت مناطق نفتخیز در شركت ملی نفت ایران تشكیل شد و راهبری عملیات تولید از این مناطق را بر عهده گرفت. این مدیریت پس از جنگ تحمیلی به مدیریت تولید مناطق خشكی تغییر نام داد و حوزه فعالیت آن كل كشور را در بر گرفت. سرانجام در سال ۱۳۷۹با توجه به سیاستها و برنامههای وزارت نفت مبنی بر ایجاد تغییر و تحول در نحوه اداره فعالیتها، ساختار سازمانی مناطق نفتخیز جنوب مورد بازنگری قرار گرفت و شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب شامل یك ستاد مركزی و نه شركت فرعی شكل گرفت(۵ شركت بهره برداری نفت و گاز و ۴ شركت خدماتی و تخصصی) كه پس از تغییرات مجدد طی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵، ۴ شركت خدماتی و تخصصی منحل، و به عنوان مدیریت های ستادی تغییر ساختار دادند.
مدیریت های ستادی
ستاد مركزی شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب دارای ۱۱ مدیریت به شرح زیر می باشد.
مدیریت تولید
مدیریت تولید به عنوان یكی از اركان اصلی شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب رسالت برنامهریزی و نظارت بر تولید و صیانت از منابع نفت و گاز را برعهده داشته و نقش تعیینكنندهای در رشد شاخصهای كمی و كیفی تولید را ایفا می كند.
مدیریت امور فنی
مدیریت فنی با سه معاونت مهندسی نفت، حفاری و زمین شناسی گسترشی و اداره شیمیایی و آزمایشگاههای مركزی و بازرسی فنی و خوردگی فلزات شامل بزرگترین سازمانهای تخصصی كشور است كه بنا بر مسئولیتهای سازمانی جایگاه و نقش زیر بنایی و مبنایی در مدیریت بهینه تولید و توسعه میادین هیدروكربوری دارد.
مدیریت امور مالی
کنترل و نظارت بر دریافت ها و پرداخت های سرمایه ای و جاری، پایش و اندازه گیری بودجه مورد نیاز شرکت از اهم وظایف مدیریت مالی می باشد.
مدیریت مهندسی و ساختمان
مدیریت مهندسی و ساختمان با معاونت های طرح های نفت و گاز، طرح های عمده، راه و ساختمان، خدمات فنی و خدمات پشتیبانی، انجام تمام امور زیربنایی این شرکت اعم از راه و ساختمان، تاسیسات نفت و گاز و تاسیسات جنبی را در قالب اجرای پروژه ها به عهده دارد.
مدیریت منابع انسانی
حفظ و توسعه سرمایه های انسانی و آموزش در راستای برنامه های شركت از اهم وظایف مدیریت منابع انسانی است. در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هم اكنون حدود ۴۰ هزار نیروی رسمی و غیر رسمی مشغول به كار هستند.
مدیریت برنامه ریزی تلفیقی
تعیین و تدوین اهداف، برنامه ها و استراتژی ها، شناسایی مسائل کلان و راهبردی و بررسی های فنی و اقتصادی طرح ها و پروژه ها و مبادله اطلاعات مربوط به توان تولید و توزیع نفت خام و گاز و گاز مایع با سازمان های بالادستی به منظور تعیین اهداف كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت از جمله وظایف مدیریت برنامه ریزی تلفیقی محسوب می شود.
مدیریت عملیات غیر صنعتی
این مدیریت وظیفه برنامهریزی و اجرای فعالیتهای غیرصنعتی، از جمله ارائه خدمات رفاهی، فرهنگی، هنری، ورزشی، به كاركنان و خانوادههای آنان را عهده دارد.
مدیریت تداركات و امور كالا
مدیریت تداركات و امور كالای شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب نقش تعیین كننده ای در تدارك و تأمین به موقع كالای موردنیاز عملیات تولید و بهره برداری از منابع عظیم نفت و گاز و اجرای طرحها و پروژه های صنعت نفت در جنوب كشور دارد.
مدیریت تعمیر،تكمیل وخدمات فنی چاه ها
اجرای عملیات تعمیر و تكمیل چاههای نفت و گاز با استفاده از دكلها و ماشینآلات و دستگاههای ویژه و انجام عملیات تعمیر، ترمیم و ماندهیابی و همچنین بازسازی و تكمیل تجهیزات سرچاهی و درون چاهی از مهمترین فعالیتهای این مدیریت است كه از طریق بكارگیری دکل ها و تجهیزات پیشرفته چاه پیمایی و لوله مغزی سیار به انجام می رسد.
مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی وماشین آلات فرآیندی
این مدیریت وظیفه تعمیر اساسی ماشینآلات فرآیندی با قدرت بالای ۴ هزار اسب بخار، توربین های گازی، كمپروسورها، پمپ های انتقال نفت، الكتروموتورها و تجهیزات فرآورشی شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بر عهده دارد.
مدیریت خدمات ترابری وپشتیبانی
مدیریت خدمات ترابری وپشتیبانی این با برخورداری از ناوگان وسیع ، گسترده و متنوع حمل و نقل زمینی و ماشینآلات سیار و ساختمانی در بخشهای حمل و نقل سبك درون شهری و برون شهری، حمل و نقل سنگین، عملیات ویژه حفاری شامل: جابجایی دكل، حمل مواد سوختی و شیمیایی و لولههای جداری به دكلهای حفاری در بخشهای عملیاتی، خدماتی، پروژهای و صیانتی منابع نفتی فعالیت دارد.
شركتهای تابعه
شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب دارای ۵ شركت بهره برداری نفت و گاز است كه بر اساس موقعیت جغرافیایی و میدان های اصلی شامل کــارون، مــارون، آغاجاری، گچساران و مسجدسلیمان تشكیل شده اند.
شركت بهرهبرداری نفت و گاز كارون
شركت بهرهبرداری نفت و گاز كارون با مركزیت اهواز مسئولیت راهبری و تولید صیانتی نفت، گاز و مایعات گازی از میدان های واقع در شهرستان اهواز و حومه از جمله بزرگترین میدان نفت خام ایران(اهواز آسماری و بنگستان) را عهدهدار است.
شركت بهرهبرداری نفت و گاز مارون
شركت بهرهبرداری نفت و گاز مارون، بهرهبرداری و استحصال نفتخام و گاز از میدان های نفتی غرب رودخانه مارون (جراحی) شامل میدان های مارون، كوپال و شادگان را عهدهدار است.
شركت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران
شركت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران، بهرهبرداری و راهبری عملیات تولید از میدان های پراكندهای از جمله گچساران، بیبیحكیمه، سیاهمكان، رگسفید، پازنان، منصورآباد، نرگسی و کیلور کریم را بر عهده دارد.
شركت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری
شركت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری با مركزیت شهرستان امیدیه راهبری عملیات تولید فراورش و انتقال نفت و گاز را از ۸ میدان نفت و گاز آغاجاری، كرنج، پرنج، پارسی، رامشیر، پازنان، رگسفید و بخشی از میدان مارون واقع در جنوب شرق استان خوزستان را عهدهدار است.
شركت بهرهبرداری نفت و گاز مسجدسلیمان
شركت بهرهبرداری نفت و گاز مسجدسلیمان راهبری تولید و بهرهبرداری از میدان های نفت و گاز مناطق نفتخیز جنوب واقع در شمال خوزستان شامل «مسجدسلیمان»، «پرسیاه»، «عنبل»، «كارون»، «زیلایی»، «نفتسفید»، «هفتكل»، «قلعهنار»، «كبود» و «لبسفید» را به عهده دارد.